Hedemorahöns


ÄPPLARÖ GÅRD

HEDEMORAHÖNS

Hedemorahöns är en härdig och tuff lanthönsras med lugn men skojig karaktär. De har enligt berättelser funnits i Hedemoratrakten så länge man kan minnas, och de utgör vår nordligaste lanthönsras.


 

De var mycket nära att försvinna på 1970 talet, då de allra flesta av våra gamla lanthöns blev korsade med värphybider. 1982 hittades en "ren" besättning i Trollbo, av Viola Forsberg i Sandviken, och alla våra nuvarande genbanksdjur härstammar från denna besättning.


 

De finns i många olika färgvarianter; olika kombinationer av svart, vitt, blått och vild/vete. Också färgen på kam, näbb och ben varierar, ofta med inslag av svart eller blått. Fjäderdräkten är mycket tät och dunig; sannolikt en anpassning till det nordliga klimat de levt i. Låren är så väl befjädrade, att det ser ut som om de har stora duniga byxor på sig.


 

Hos vissa djur är t.om benen befjädrade, men detta är lite ovanligare. Benen är relativt korta. En annan anpassning som förmodligen gjort dem härdigare mot förfrysningar är att de har låg kam. Dessa höns räknas som medelstora, men deras runda form och rika fjäderdräkt gör att de ser tyngre ut än vad de verkligen är. Hönorna väger 1, 5 till 2 kg, enligt rasramen, och tupparna 2 till 2,5 kg, ibland lite mer.

© 2020

Äpplarö 25

184 95 Ljusterö